Retrospektiva QED 2016: Eksperimentima i igrom do uspjeha

Što znači neuspjeh u poslovnom svijetu, kako se prilagoditi izazovima koje nam svakodnevno nameću novi trendovi i tehnologije, zašto uspjeha nema bez neuspjeha - samo su neka od pitanja na koja su odgovore sudionicima pružili eminentni domaći i strani predavači na QED 2016 konferenciji.

Jubilarna, 10. konferencija Quality in Enterprise Development okupila je gotovo 200 sudionika koji su u Zadru od 8. do 10. svibnja kroz niz predavanja i radionica raspravljali o neuspjehu, odnosno kako se suočiti s njim te iz njega učiti.

Što znači neuspjeh u poslovnom svijetu, kako se prilagoditi izazovima koje nam svakodnevno nameću novi trendovi i tehnologije, zašto uspjeha nema bez neuspjeha – samo su neka od pitanja na koja su odgovore sudionicima pružili eminentni domaći i strani predavači.

Najveće oduševljenje izazvao je key note speaker ovogodišnjeg QED-a, IBM Fellow, znanstvenik i vlasnik više od 70 patenata John Cohn. Ozbiljna igra – inženjerova perspektiva uspjeha, neuspjeha i igre na poslu naslov je predavanja u kojem je Cohn istaknuo da se u poslu treba i igrati i griješiti te da se u pogreškama ponekad kriju rješenja koja drugačije ne bismo otkrili. Pogreške i neuspjehe treba promatrati kao točke učenja koje vode k uspjehu.

Nikad ne smijete izgubiti dozu zaigranosti jer vas to potiče da budete bolji u onome što radite, da budete kreativniji – poručio je John Cohn.

Peter Eeles, Executive IT Architect u DevOps Global Tiger Teamu IBM-a održao je predavanje i radionicu na kojima je sudionicima ukazao na mnoge pogodnosti koncepta DevOps te im dao smjernice za realizaciju vlastitih DevOps vizija. Odličnu prezentaciju održao je i closing key note govornik Andrea Tomasini iz tvrtke agile42. Kako stvoriti organizaciju koja je čvrsta i koja se opire izazovima današnjeg tržišta? Odgovor se krije u agilnom pristupu, odnosno u usvajanju novih vještina i praksi.

Tina Pogačić, direktorica Programa pri Organizaciji i Logistici Zagrebačke banke predstavila je preobrazbu organizacijske kulture banke iz tradicionalne u agilnu. Na tranziciju internih procesa prema agile metodi Zagrebačka banka bila je potaknuta analizom uspješnosti dotadašnjih projekata. Ta statistika bila je točka preokreta u kojoj je banka formirala vlastiti tim za provedbu eksperimenata. Nakon prvih uspješnih pilota, danas je više od 100 zaposlenika banke, raspoređenih u deset timova uključeno u zajednički timski rad prema agile metodologiji.

Tema ovogodišnje panel rasprave koju je moderirala Vedrana Miholić, direktorica prodaje tvrtke CROZ, bila je digitalna transformacija bankarskog poslovanja. Na panelu su sudjelovali Dijana Hrastović, članica Uprave Zagrebačke banke zadužena za maloprodajno poslovanje i Draženko Kopljar, član Uprave zadužen za IT u Privrednoj banci Zagreb. S obzirom na iskustva jedne i druge banke,  ključ za uspjeh nalazi se u promjenama organizacijske kulture i sklonosti ka eksperimentiranju.

Svoje životne priče, koje su unatoč mnogim izazovima i neuspjesima danas više nego uspješne, podijelili su sa sudionicima konferencije Vladimir Miholjević, direktor biciklističke utrke Tour of Croatia, Toni Milun, profesor matematike te Marin Trošelj, asistent Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci, suosnivač Bure znanja i voditelj projektnog tima STEMI.

Sportski dio konferencije QED 2016 uključivao je sudjelovanje na utrci Wings For Life World Run, a  ekipa CROZ-ovaca, ljubitelja CROZ-a ili polaznika QED konferencije na kraju je bila 246. od ukupno 2343 ekipe u svijetu. U sklopu zabavnog dijela konferencije prikazan je film o Ivici i Janici Kostelić Gnothi SeautonUpoznaj samog sebe. Deviza je to starogrčkog filozofa Sokrata kojom je Gips vodio karijere tog našeg fantastičnog olimpijskog dvojca, od hladnih šatora na skijalištima do pobjedničkih postolja.

Ovogodišnja Quality in Enterprise Development konferencija, koja će se održati od 7. do 9. svibnja, istraživat će harmoniju unutar organizacija, odnosno kako harmonizirati snagu i posebnost pojedinaca.

Imali smo velika očekivanja od ove jubilarne konferencije i gotovo je nevjerojatno da su ih predavači uspjeli nadmašiti. Predvođeni zaista senzacionalnim Johnom Cohnom, koji nas je sve kupio svojom prije svega iskrenošću i naučio kako uživati u onom što radimo, ali i kako živjeti. No i svi ostali predavači, svaki na svoj poseban i jedinstven način, dali su obol temi i vjerujem da su nas sve ohrabrili da si postavimo više ciljeve i težimo istima. Bit će teško ponoviti ovako sjajnu konferenciju no vjerujemo da nam nova tema donosi jednu sasvim novu dimenziju. – rekla je Vedrana Miholić.

Fotogaleriju s jubilarne QED konferencije možete pogledati na službenoj Facebook stranici.

Objavljeno 18.10.2016.
Tagovi:
Povratak

Harmonija na QED-u 2017

Harmoniju i sve one teme koje se dotiču harmonije u modernoj arhitekturi sustava obradit će vrhunski stručnjaci kroz predavanja, radionice, otvorene rasprave i praktične primjere iz prakse na QED-u 2017.

NOVOSTI